Do you copy?!

February 22, 2023

Even met de deur in huis vallen (want zo moet dat met goede copywriting 😉), en de belangrijkste vraag meteen beantwoorden. Waarom is aantrekkelijke copy zo belangrijk? Heel simpel: de kracht van je merk, campagne of product wordt mede bepaald door sterke copy. Advertenties, magazines, reclame op de radio of tv, … Copywriting is overal om ons heen. Je kent zonder twijfel een radiospotje of de slogan van een bekend merk uit je hoofd. Denk maar aan ‘Just do it’ van Nike of de ‘Hoe maakt u het? Met Gamma!’. Wel, dat zijn voorbeelden van simpele maar sterke copy! Een copywriter schrijft advertenties, productbeschrijvingen en nog veel meer met één enkel doel: de lezer aanzetten tot actie. Met de juiste woorden overtuig jij een potentiële koper van jouw product of dienst. Hoe beter je copy, hoe vaker zij actie zullen ondernemen. Het is daarom belangrijk dat een goede tekst geen fouten bevat, vlot leest en informatief is. Om je daarbij te helpen hebben we onze 10 geboden van krachtige copy opgesomd.

10 geboden van krachtige copy

 

1. Wees creatief  

 

Misschien meteen ook het moeilijkste gebod en best cliché, maar alles is al 1.000 keer geschreven. Wil je eruit springen? Dan moet je het creatief aanpakken. Twijfel niet om dingen uit te proberen. Zolang er niets rechtstreeks naar de klant gaat kan je het zo gek mogelijk bedenken.  

2. Beperkt je tot de essentie

 

Quality over quantity: journalisten, marketingmanagers, … Iedereen heeft het druk. Houd je boodschap daarom kort en bondig. Een persbericht van vier pagina’s is zeker niet altijd beter dan een persbericht van een halve pagina.  

3. Val meteen met de deur in huis

 

Rond de pot draaien: no option! De eerste woorden/zin moeten al duidelijkheid scheppen waar het om draait. De goudenregel is: eerst het belangrijke en daarna het minder belangrijke. Wees bovendien altijd zo concreet mogelijk.

4. Gebruik zoveel mogelijk actieve zinnen vs. passieve

 

Gebruik wanneer het kan alleen actieve zinnen. Passieve zinnen halen de vaart uit je verhaal.

5. Maak je zinnen niet te lang

 

Lezers hebben hier en daar nood aan een rustpauze, vandaar een punt. Hoe langer je zin, hoe groter de kans dat de lezer zijn/haar aandacht verliest. Houd je daarom aan één inhoudelijke boodschap per zin.

6. Google je spelling als je niet zeker bent

 

The World Wide Web is je beste vriend. Ben je niet zeker over de vervoeging van een werkwoord of de spelling ervan? Zoek het gewoon even op!

7. Schrijf in je-vorm

 

Zolang de copy niet heel formeel moet zijn, mogen we mensen aanspreken met ‘je’. Wees vooral ook consequent wanneer je toch de keuze maakt om ‘je’ niet te gebruiken. De twee door elkaar in één tekst gebruiken is vreemd.

8. Leef je in in de wereld van de lezer of het product

 

People proof zijn is niet altijd simpel wanneer je schrijft voor een klant of product waar je minder voeling mee hebt. Het kan helpen er wat research over te doen of andere websites door te lezen. Op deze manier kom je meer te weten over het vakjargon.

9. Gebruik leestekens en aanhalingstekens correct

 

Je boodschap kan helemaal anders overkomen bij het foutief gebruiken van leestekens en aanhalingstekens. Let dus op dat je ze zeker correct plaatst.  

10. Een zin mag wel beginnen met ‘En’ of ‘Maar’

 

Waarschijnlijk heb je ergens geleerd dat dit een hoofdzonde is, maar niets is minder waar. Een zin kan perfect beginnen met ‘en’ of ‘maar’. Het zorgt er net voor dat die betreffende woordgroepen extra aandacht krijgen. En dat is toch de bedoeling, niet? Dit is minder van toepassing op economische persberichten en dergelijke, want het is eerder spreektaal.