Hoe animatie je boodschap kan versterken

November 24, 2020

Waarin schuilt de kracht van beelden? En hoe kunnen ze je boodschap ondersteunen? Wat met animaties en bewegende beelden in jouw huisstijl?

Op 10 maart 1927 verscheen een advertentie van Fred R. Bernard met de titel 'One Picture Worth Ten Thousand Words'. Maar hij is niet de enige die stelde dat een beeld meer zegt dan duizend – of zelfs tienduizend – woorden. Wij zetten deze quote die het belang van beeld onderstreept dan ook graag in the picture – pun intended.

Tekst versus beeld 

Stel het je voor: je leest een verhaal over een hondje dat achtergelaten werd aan de kant van de weg door zijn eigenaar. Het hondje wordt door iemand gevonden. Hij zorgt ervoor én vindt er een goede thuis voor. Iedereen vormt zich een beeld bij dit verhaal. Maar wanneer je het in een animatie giet, is het meteen duidelijk. Je ziet dat het hondje droevig is. Je voelt de pijn in het verhaal. Je laat misschien zelfs een traan en vertelt het verder. Dat is de kracht van (bewegende) beelden.

Mensen beroeren. We gebruiken er al eeuwenlang hetzelfde middel voor: verhalen. Maar hoe hou je de aandacht bij je verhaal? En hoe trek je mensen er in mee? Je raadt het al: beelden zijn key. Bewegende beelden kunnen zelfs nog veel meer.

Alleen maar voordelen? Jazeker!

Terug naar ons weeshondje. Bij het kijken van het filmpje hebben onze hersenen het eenvoudig. We moeten enkel kijken en het kost ons geen moeite. We voelen het verhaal. Zo creëer je meerdere dimensies. Net zoals een abstract idee visualiseren voor meer affiniteit zorgt. Maar er zijn nog voordelen aan animatie: 

- Combinatie van beelden, geluiden en verhalen: je beroert mensen op meerdere niveaus.

- In een wereld waarin we continu boodschappen te verwerken krijgen, trek je de aandacht met animatie.

- Onze hersenen hebben minder moeite met het verwerken van de boodschap en dat zorgt voor een betere retentie.

- Betaalbaar! Hou je het op een pure grafische animatie dan heb je geen dure cameracrew, geen acteurs of dure sets nodig. Een ideaal betaalbaar alternatief voor dure reclamespots dus.

Zet het in voor verschillende formats

Lang of kort, abstract of concreet ... Een animatie vertelt jouw verhaal op alle niveaus. Wil je een explainer video om je producten uit te leggen? Een korte social media boodschap om bijvoorbeeld je mensen voor te stellen? Of een vacaturevideo om die witte raaf aan te trekken voor jouw bedrijf? Het kan allemaal! En op een kanaal naar keuze. Van je favoriete social media kanalen over je website tot het tv-scherm in je lobby. Of wat dacht je van afgeleiden in print zoals een direct mailing?

Look & feel

Animatie geeft je ook veel vrijheid bij de uitwerking. Of je nu gebruik maakt van geïllustreerde scènes, echte beelden - zowel 2D als 3D - of video-effecten. Of je toch kiest om enkel met tekst te werken. Het is allemaal perfect integreerbaar binnen je bestaande huisstijl zodat je uniform blijft communiceren naar je doelpubliek. Daar zorgen wij voor!

Maar wacht, er is meer

We geven je ook nog graag mee dat je bij Flanders Investment & Trade (FIT) een subsidie kan aanvragen voor digitale internationale commerciële bedrijfscommunicatie. Je kan deze gebruiken om je social media te laten uitvoeren door externe specialisten of om een bedrijfsfilm te maken.

Klinkt dit interessant? Neem dan contact met ons op en we nodigen je uit voor een babbel.