Tips bij communicatie in crisistijden

March 24, 2020

Het virus heeft ondertussen ook een impact op het bedrijfsleven. En communicatie is dan ook cruciaal. Ben je onzeker over de juiste aanpak? Zitten jouw klanten bijvoorbeeld met vragen? En weet je niet hoe het best te antwoorden? Of is jouw bedrijf (onrechtstreeks) getroffen en voel je de nood daarover te communiceren?

Wij staan je graag bij met advies of helpen je met het opstellen van de juiste communicatieboodschap. Of het nu gaat om een mailing, social media posts of een concreet plan van aanpak. Jouw account manager staat paraat.

We helpen je alvast op weg met deze richtlijnen.

1. DUID EEN RESPONSTEAM AAN

Zorg dat je een team hebt dat snel in actie kan komen wanneer er gecommuniceerd moet worden. Hou communicatielijnen tussen deze personen ook kort. En zorg dat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

2. COMMUNICEER EERST INTERN, DAN EXTERN

Niemand heeft wat aan een reactie als “geen commentaar”. Verzamel daarom de nodige informatie en communiceer. Zorg daarbij dat eerst je medewerkers op de hoogte zijn. Zo kunnen ook zij op hun beurt correct communiceren. En ga daarna pas naar de buitenwereld met je nieuws.

3. ZORG VOOR EEN DUIDELIJKE BOODSCHAP

Niet zeker wat je wel en niet kan zeggen? En hoe je je boodschap opbouwt? Geef zeker het volgende mee:

· Wat doe je momenteel aan de situatie?

· Wat weet je al?

· Betuig je medeleven.

· Laat weten dat je communiceert van zodra je meer nieuws hebt.

4. KIES DE JUISTE KANALEN

Via welke kanalen ga je communiceren? Ook dat is cruciaal. Wil je stakeholders snel op de hoogte brengen? Ga dan voor directere en meer persoonlijke kanalen. Maar bovenal: zorg ervoor dat je via elk kanaal hetzelfde vertelt.

5. PAS OP VOOR VEELGEMAAKTE FOUTEN

· Staan er nog berichten op social media gepland? Annuleer deze dan of pas ze aan. Niets zo gênant als nu bijvoorbeeld een Facebook-bericht online zetten met verwijzingen naar ‘la dolce far niente’, je laatste massa-event of een innige omhelzing.

· Hou je aan je communicatieplan. Zorg dat iedereen weet wat er gecommuniceerd mag worden. Maar ook wat niet. En laat je dan ook niet verleiden door vragen van derden om te veel prijs te geven.

· Let op je tone-of-voice. De ene stakeholder is de andere niet. Pas daarom je manier van communiceren aan aan de persoon waarnaar je je richt. Zonder aan de inhoud te raken natuurlijk.

Hopelijk hebben we je met deze tips al een eindje op weg kunnen helpen. Kunnen we je helpen met jouw crisisboodschappen of -plannen? Neem contact op met jouw contactpersoon. Wij zorgen voor jouw persoonlijk Remy-responsteam.